Thursday, 3 April 2014

6 Tempat Wisata Populer Di Kuala Lumpur Malaysia | Tips Cara ... - Blog Makanan di Kuala Lumpur

6 Tempat Wisata Populer <b>Di Kuala Lumpur</b> Malaysia | Tips Cara <b>...</b> - Blog Makanan di Kuala Lumpur


6 Tempat Wisata Populer <b>Di Kuala Lumpur</b> Malaysia | Tips Cara <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2014 08:26 AM PDT

Kuala Lumpur Malaysia memiliki segudang destinasi obyek wisata yang harus anda sambangi. Keindahan yang ditawarkan dapat anda nikmati dari yang bersifat tradisional hingga modern, dari yang sederhana hingga yang mewah, dari yang religius hingga tempat hiburan. Mengunjungi wisata di kuala lumpur malaysia ibarat sebuah pepatah sekali mendayung dua buah pulau terlampaui. Sekali berkunjung dua tiga tempat dapat didatangi karena lokasi wisata yang saling berdekatan. Wisata Melayu sangat berbeda dengan wisata di indonesia yang menawarkan petualangan alam yang eksotis. di Malaysia anda akan mendapatkan sesuatu yang tidak anda dapatkan di tempat lain. Ulasan tempat wisata berikut merupakan tempat yang paling terkenal dikunjungi oleh wisatawan lokal maupun mancanegara. 

6 Tempat Wisata Keren di Kuala Lumpur Malaysia

Wisata Gua Batu,- Gua batu ini terletak tidak jauh dari kuala lumpur sebuah kota yang wajib anda kunjungi. Anda hanya menenmpuh perjalanan kurang lebih 13 kilometer sebelah utara kuala lumpur. Gua ini merupakan bukit kapur yang memiliki 3 lubang utama dan terdapa gua kecil di sekelilingya. Bukit yang diyakini ada sejak 40 jt tahun lalu dijadikan sebagai tempat religius bagi umat hindu yang ada di malaysia sejak 1878. Yang menjadika tempat ini sebagai tempat yang wajib anda kunjungi adalah tempat ini memiliki gua galeri seni dan gua museum. Di dalam tempat ini anda akan mendapatkan lukisan dan patung hindu yang sarat dengan sejarah. Untuk menggapai tempat ini pengunjung harus melewati 272 anak tangga. Gua batu merupakan tempat wisata kuala lumpur malaysia yang paling banyak di kunjungi wisatawanyang beragama hindu.

Wisata Central Market,- merupakan pusat perbelanjaan yang ada di kuala lumpur malaysia namun kebanyak bahan yang dijual adalah kerajinan seni. Sebelum pasar ini dijadikan pasar seni tempat biasa digunakan untuk jual beli sayur atau pasar tradisional. Setelah pasar ini direnovasi sekitar tahun 1980, di tempat ini dijual karya seni berupa batik dan souvenir sarung, patung dan lukisan. Di tempat ini juga anda akan mendapati barang – barang antik yang dibuat oleh seniman lokal maupun seniman mancanegara. Tempat wisata ini terletak di jalan Hang Katsuri, berdekatan dengan jalan Petaling (chinatown)

Wisata Menara Kembar Petronas,- Tempat Wisata Ini merupakan salah satu menara tertinggi di dunia yang terletak di antara jalan Ampang dan jalan Raja Chulan Kuala Lumpur  Malaysia. Menara memiliki ketinggian sekitar 452 meter. Menara Ini memiliki 2 menara yang dihubungkan oleh jembatan di lantai 42 dan 41. Jika anda memperhatikan dengan seksama maka anda akan mendapati daftar tempat wisata di kuala lumpur yang dapat anda kunjungi di lantai dasar menara ini. Seperti; wisata Musem Petrosains, wisata  pusat perbelanjaan mewah Suria KLCC, wisata Petronas Philharmonic Hall, wisata  Aquaria dll.

Wisata Menara Kuala Lumpur dan Hutan Bukit Nanas,- Selain menara Kembar Petronas yang dijadikan tempat wisata terdapat juga menara kuala lumpur yang memiliki ketinggian mencapai 221 meter. Menara ini merupakan tempat untuk bertelekomunikasi dan penyiaran yang dibangun di atas bukit kecil. Jika anda berada di menara ini, anda akan melihat pemandangan kota kuala lumpur malaysia. Menara ini terletak di kawasan Bukit Nanasyang merupakan kawasan hijau di kuala lumpur yang menjadi tempat wisata yang menarik untuk di kunjungi.

Wisata Jalan Petaling dan chinatown,- Dikatakan Chinatown Karena mayoritas tempat di sini ditempati oleh toko-toko yang dikelolah oleh orang cina. Tempat ini menjadi tempat untuk menemukan barang dagangan yang dijual secara murah meriah. Tentunya kepandaian anda dibutuhkan dalam mencari barang bagus dengan harga yang sangat terjangkau. Yang tak kalah pentingya Chinatown ini  buka hingga larut malam sehingga anda dapat membrong barang murah. Didikat chinatown ini terdapat kuil Sri Maha Mariamman yang dibangun sejak 1873 dan kuil Chan See Shu Yen yang dibangun tahun 1906. Salah satu dari Kedua kuil ini merupakan kuil yang paling indah di Malaysia.

Wisata Dataran Merdeka,- Jika ada pecinta tempat sejarah maka anda wajib mengunjungi tempat wisata ini. Dataran merdeka terletak di depan geduung Sultan Abdul Samad. Wisata ini merupakan sejarah perjuangan kemerdekaan rakyat malaysia. Di lapangan inilah pertama kali bendera kebangsaan malaysia didirikan. Di lapangan ini terdapat tiang bendera setinggi 100 m yang disebut sebagai tiang bendera tertinggi di dunia. Selain dataran merdeka ini anda dapat mengunjungi Gedung sultan Abdul Samad yang sarat dengan sejarah.

Lokasi Wisata Kuliner Murah di Kuala Lumpur Malaysia

Bagi Anda Pecinta Wisata Kuliner maka Anda wajib mengunjungi Jalan Alor Kuala Lumpu Malaysia. Jalan Alor yag berada di kawasan elit bukit Bintang, Kuala Lumpu merupakan surga bagi anda. Semakin malam tempat ini semaki ramai. Jika ingin mengunjungi tempat wisata ini anda hanya menempuh perjalanan sekitar 5 menit dari kereta monorel Bukit Bintang.
wisata kuliner di malaysia kuala lumpur

Jalan Alor ini dipenuhi dengan penjual berbagai makanan murah dan kaki lima yang membedakan dengan pusat perbelanjaan lain. Ada makanan melayu, india bahkan kuliner china banyak dijual di sini. Selain makanan muarh di sini juga di jual berbagai minuman unik hingga buah-buahan segar.

Harga yang ditawarkan di tempat ini termasuk dari harga yang paling murah jika dibandingkan dengan kota besar lainya. Makanan dapat anda beli dari harga 5-5 ringgit malaysia jika dirupiahkan sebesar Rp 20.000 hingga Rp 60.000. minumanya pun sangat murah 2-3 ringgit setara dengan Rp 7.000 hingga Rp 10.000.


Di sekitar Bukit Bintang dan jalan Alor anda dapat mendapat pusat perbelanjaan, penginapan atau hotel. Dari hotel murah hingga hotel murah. Jadi jangan khawatir untuk berkunjung ke tempat wisata kuliner Kuala Kumpur Malaysia Ini. Walaupun tempat wisata di negeri melayu tidak semodern tempat wisata di singapore namun malaysia menawarkan banyak keindahan yang sulit dilupakan.

6 Tempat Wisata Populer Di Kuala Lumpur Malaysia 4.5 5 charles putudede 6 Tempat Wisata Populer Di Kuala Lumpur Malaysia - Kuala Lumpur Malaysia memiliki segudang destinasi obyek wisata yang harus anda sambangi Kuala Lumpur Malaysia memiliki segudang destinasi obyek wisata yang harus anda sambangi. Keindahan ...

6c) <b>Makanan tradisional di</b> Kelantan - Google Blog Search

Posted: 29 Mar 2014 11:35 PM PDT

Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Ia juga nama satu kawasan pentadbiran di Pahang, iaitu Mukim Budu. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.


Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. [1]William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.[2]
Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. [3] Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.[4], [5]
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.


Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "Cencaluk" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". [1]


Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik.[1] Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


Thousand Island adalah dressing salad yang dibuat dari mayonnaise, saus tomat, telur ayam, dan berbagai sayuran yang dicincang kecil-kecil, biasanya acar timun, bawang, paprika, dan zaitun. Dressing ini selain digunakan dalam salad juga dioleskan pada roti sandwich.
Resepi Thousand Island telah dicetak sejak 1912, namun asal usulnya tidak diketahui secara pasti.


Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]
Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.
Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]
Pekasam disebut dalam peribahasa Melayu,
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Pekasam daging pula bukan mudah untuk dicari dan tidak ramai yang pandai memakannya. Namun setiap kali musim raya haji kebiasaan ibu saudaraku yang berada di bagan datoh, perak pastinya akan menghidangkan juadah ini. Yang pasti makan bersama nasi panas-panas sangat enak walau tiada lauk lain.


Di Melaka ada cincaluk, di Sarawak ada encaluk, di Kelantan ada budu, di Sarawak ada rusip, di Pahang ada pekasam, di Sarawak ada kasam, di Perak ada tempoyak, di Sarawak ada empuyak..
1st time aku kenal dan makan rusip semasa berada di Sarawak. Member ku yang mencadangkan makanan ni. So far, bagi aku rasanya seakan budu cuma ikannya nampak lebih besar


Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
Ada sesetengah orang aku lihat tidak boleh pisah pabila makan pasti ada kicap. Nmpak yummy x gambar tu. Buah jambu susu yang masam masam manis sangat sedap di cicah dengan sambal kicap serta belacan. Buah ni sudah jarang dijual. Namun pokoknya masih utuh dan sedia berbuah mengikut musim rambutan di kampungku. Sekarang la music mnya... nyum nyum


Oleh kerana demam korea aku masih belum kebah, aku juga terpengaruh untuk makan kimchi pula. Tekak ku ni alhamdulillah masih boleh menerima makanan sebegini. Yang ni halal oke. Kat korea pon ada orang islam.
Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam.

Sharing is caring
* footnote;
Bila kita berdepan dengan kemungkaran, biarlah kita menjadi ikan di laut. Walaupun airnya masin, tetapi tubuhnya tetap tawar.

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Post Popular